lørdag den 27. august 2011

Mønstertilpasning – tissue fitting og FBA

Jeg er nu nået til min anden tutorial om mønstertilpasning efter FFRP-principperne. I den første skrev jeg om hvordan man forbereder mønsteret, og nu er det blevet tid til den første tissue fitting og hvordan man retter det, der for mig er det allerstørste problem: Ikke at have en barm i str. B-skål...

Og nu: Sæt i gang!

Sæt dit forberedte mønster sammen med knappenåle. Indsnit, læg osv. skal også nåles sammen. Glat dem lidt med en negl så de ligger pænt. Ærmet skal ikke sættes i, det tilpasses til sidst for sig selv.

Photobucket

Nu er det tid til at prøve mønsteret på. Hav passende påklædning på – blot bh eller en tynd top til bluser, en bluse eller let trøje under jakker, afhængig af hvad du regner med at have under det færdige tøj.

Start med at tilpasse bagstykket, om nødvendigt. Dernæst rettes til ved barmen og til sidst side- og skuldersømme. I denne tutorial ser jeg dog bort fra rettelser på bagstykket.

Prøv mønsteret

Tag mønsteret på og sørg for at det kommer helt ind under armen og at mønsteret sidder ordentligt på skulderen. Man kan godt føle sig lidt fjollet første gang iført papir og nåle, men det går over ;-) På billederne her har jeg ladet Madam Drud om at lægge krop til, for jeg kan ikke både være iklædt papir, tegne på mønsteret og fotografere på samme tid. Det er alligevel i overkanten af multitasking…

Photobucket

Her sidder kjolen pænt bagpå – følger midterlinjen pænt uden flaner og folder. Den når helt op til nakken uden at gabe. Som I kan se svajer den lidt ud forneden, dette kan fikses med en ”sway back adjustment” men jeg vælger at se bort fra det i dette tilfælde, fordi jeg ikke vil have søm ned midt bag, og bæltet vil kunne kamuflere det…

Photobucket

Foran er en helt anden sag. Forstykket skråner kraftigt udad og det ser ud som om det er ca 4 størrelser for lille.

Photobucket

Hvis man forlænger midterlinjen op til hvor en rund hals ville sidde kan man dog se at størrelsen er korrekt i forhold til skuldre, hals og brystkasse. Det er barmen, der er for stor ift. mønsteret, og det kan heldigvis nemt rettes!

Photobucket

Først skal du finde ud af hvor stor rettelsen skal være: Mål afstanden mellem mønsterets kant midt for og din egen ”midt for” på det bredeste sted af barmen. Forskellen her er 3 cm. Der skal m.a.o. laves en 3 cm FBA. Madam Drud er dog lidt større end Fru Drud lige her, så jeg nøjes i det følgende med 2 cm…

Photobucket

Dernæst tegner du ”apex” ind. Det er det punkt hvor barmen er mest fyldig – her markeret med et blåt kryds. På en del amerikanske købemønstre kan man være heldig at mønsterets apex allerede er tegnet ind (typisk en cirkel med et kryds i).

Tilret mønsteret

Tag mønsteret af, pil alle nåle ud og stryg det (på bagsiden) så det igen ligger glat.

Photobucket

Sæt forstykket fast på underlaget med nåle.

Tegn nu 3 lige linjer på mønsteret:

 1. Lodret linje fra bunden til apex, der knækker og ender 1/3 oppe på ærmegabet
 2. Skrå linje fra apex til sidesøm, typisk gennem eventuelt indsnit
 3. Vandret linje mellem linje 1 og midt for.
Photobucket

Klip nu linje 1 op til ærmegabet. Lad dog 2 mm. være uklippet. Klip ind i sømrummet, så mønsteret blot hænger sammen i de 2 mm – du har nu lavet et ”hængsel”.

Sving side-delen til venstre, til afstanden fra spidsen til den lodrette linje har den størrelse din FBA skal have – her 2 cm. Sæt sidedelen fast med nåle ovenfor linje 2.

Photobucket

Klip linje 2 op ind til 2 mm fra linje 1, så du igen har et ”hængsel”. Sving sidedelen ind så de to lodrette linjer er parallelle. Sæt sidedelen godt fast med nåle.

Photobucket

Klip linje 3 op og parallelforskyd den nederste del nedad, til den flugter med sidedelen. Sæt den fast med nåle.

Forstykket er nu blevet lidt længere end bagstykket – det er for at give den ekstra længde der er behov for til at dække en fyldigere barm. Bare rolig, sidesømmene skal nok komme til at passe med bagstykket alligevel, for den ekstra længde ved linje 2 bliver til et indsnit, og så passer alting sammen alligevel.

Photobucket

Fyld nu alle hullerne ud med papir. Nål det rigtig godt fast inden du begynder at tape, så det ikke forskubber sig. Der må ikke være huller i tapen, og lad være med at tage for lange stykker ad gangen, det er svært at styre…

Photobucket

Din FBA er nu færdig, og du er klar til endnu en omgang tissue fitting!

Sæt mønsteret sammen med nåle, husk læg og indsnit. Det nye indsnit ved linje 2 skal også nåles sammen, så sidesømmen passer.

Prøv mønsteret på igen og marker eventuelle andre rettelser.

Se hvilken forskel det gjorde!

Photobucket

Og på Fru Drud selv, bare så I kan se at man altså sagtens kan iføre sig papir og nåle. Se venligst bort fra tåbelige ansigtsudtryk og læg i stedet mærke til at hun rent faktisk kan passe en str. 36 - sådan da ;-)

Photobucket

Photobucket

Tips og huskeregler

 • Husk sømrum.
 • Sæt nålene i med hovedet øverst, så falder de ikke ud når du prøver.
 • Tilpas ryggen først, dernæst laves evt. FBA og til sidst sidesømme og skuldersømme.
 • Brug masser af nåle, når du retter mønsteret til på underlaget. Sørg for hele tiden at forankre delene og det papir, du fylder ud med.
 • Sæt tape på forsiden af mønsteret og stryg på bagsiden.
 • Sæt tape hele vejen på samlingerne, når du fylder ud.
 • Brug små stykker tape frem for lange…
 • Sæt ekstra papir på sømrummene, hvis du rykker sømmene udad, så du hele tiden har 2½ cm sømrum. Så er det lettere at huske.

Ingen kommentarer: