tirsdag den 3. februar 2009

Farvel "fuf"

- og goddag "shuuuu"!

Der sker utrolig meget med Storms sprog for tiden. Han snakker konstant, men det er nu langt fra alt, vi kan forstå... Han er for alvor begyndt at sætte ord sammen to og to, fx siger han "slubber ljysss" mens han slukker på lyskontakten. Og igen når han tænder. Og slukker igen. Og tænder igen... alt imens storesøster skriger "neeeeeej Storm vi skal ha noget lyyyyyys!!!!"

K kan han ikke sige. Men han kan godt kende forskel på slukke og lukke - det hedder bare "slubbe" og "lubbe". Sidstnævnte siger han hver gang han åbner eller lukker en dør eller skabslåge, og det gør han tit... Men også udtalen bliver bedre, synes jeg. Han har længe bedt om at få sin "fuf" (sut), med tydelig aspiration så det nærmest blev til en "fhufh"-lyd. Men lige pludselig her i weekenden bad han om "shuuu". Så nu mangler der bare et T, så er den i vinkel.

Og her er det så, at de stakkels forældre bli'r helt triste. For der er visse talefejl, der særligt søde, og "fuf" var bestemt en af dem. Lidt ligesom dengang Mathilde snakkede om "heltefanter" og altid sagde "bagepser". Nu om dage er det mere hendes århuscismer, vi griner af. "Vi vil tegne, ik'å" og "mor jeg vil å ha' juuuice". Eller når hun siger "skal vi aldrig ha' noget at spise, eller hvad?!" Det er meget underligt for sådan en sjællænder som jeg - og en fynbo som Jakob - pludselig at have en datter som taler klingende århusiansk!I weekenden var vi i Kalundborg for at besøge bedstemor og bedstefar ("ba-far" som Storm insisterer på at kalde ham). En dejlig tur, selvom Storm var snotforkølet og derfor meget pyldret. Søndag havde han det heldigvis lidt bedre, og vi var ude et smut for at mærke blæsten og føle på den lillebittesmule sne, der var faldet. Dejligt, men koldt! Mathilde nød det vist mest, især at klatre på muren fra slotsruinen. Og det blev vist ikke mindre interessant efter at jeg fortalte hende, at der har ligget et slot lige dér bag bedstemor og bedstefars hus. Man er vel i prinsessealderen
:-)

Ingen kommentarer: