søndag den 8. august 2010

Oplægning med flatlock

På opfordring kommer her en vejledning i at lægge op med flatlock. Det er en glimrende måde at lægge op på, hvis man ikke har en coverlocker - eller bare fordi man synes at stigesømmen er dekorativ.

Her har jeg syet i en stump trykt bomuld og med sort tråd, så det er nemt at se hvad der er ret og vrang, og hvordan sømmen ser ud.

Start med at folde stoffet, som om det er en blindsøm, du skal sy.Først én fold - dette bliver længden på arbejdet efter oplægning. Pres, hvis stoffet er meget blødt eller krøller.
Photobucket

Fold dernæst stoffet ned over folden og sæt nåle i. Afstanden mellem de to folder svarer til det færdige oplægs bredde.
Photobucket

Indstil overlockeren til flatlock og sy langs den højre fold, så kniven skærer det overskydende stof af men ikke skærer i folden.
Photobucket

Så skulle det gerne se sådan ud:
Photobucket

Træk sømmen helt flad og pres den om nødvendigt. Færdig arbejde :-)
Photobucket

Hvis du ikke bryder dig om at skulle skære helt tæt på folden kan du slå kniven fra og folde stoffet, så folden flugter med kanten af stoffet.
Photobucket

Hvis du bedre kan lide den anden side af flatlock-sømmen (altså den der ligner overlock) kan det sagtens lade sig gøre. I så fald skal du bare lave et almindelig dobbelt ombuk, hvor kanten er helt nede i folden, og så sy henover folden.

Til sidst et eksempel på hvordan det kan se ud i praksis. Denne velourtrøje er nemlig lagt op med flatlock - med farveskiftetråd og overlock-siden udad. Sammensyningerne er i øvrigt også flatlocket.
Photobucket

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hejsa.

Super DIY!

Jeg er helt ny i overlock-verdenen, og jeg kan ikke få det til at blive så løst, at jeg kan gøre sømmen flad bagefter. Hvad gør jeg forkert mon?

Mvh Lise

Lis sagde ...

Tak for Diy.
Jeg er nemlig ny bruger sf overlockeren. Så al hjælp og inspiration suges til mig

Kh. Lis